2/23/2010

Što se slušalo 2009., a i slušat će se 2010.

Example

#1 Tegan and Sara

Kanadaski indie pop/rock duo, sestre blizanke iza sebe imaju 12 godina karijere, a krajem prošle godine su izadle šesti po redu album po nazivu “Sainthood”. Predzadnji album “The Con” je pokupio mnogo dobrih kritika, i po meni je jedan od najboljih albuma koje sam čula. „Sainthood“ je energičan, zavodljiv i pomalo trashy album koji nastoji vratit zvuk 90tih.


Anhorse

#2 An Horse

O An Horsu je dosta pisano već na ovom blogu pa dovoljan je jedan klik *ovdje* da saznate nešto više o ovom genijalnom australskom dvojcu.



kaki

#3 Kaki King


Kaki King je američka gitaristica i tekstopiskinja. Najviše pažnje privlači svojim genijalnim umjećem sviranja kao i tehnikom. Osim gitare svira i lap steel gitaru, klavir i bubnjeve. 2008. bila je na turneji po Australiji sa Foo Fighter-sima, iza sebe broji 4 albuma,a ove godine u travnju izlazi peti. Zanimljiva činjenica o Kaki – u veljači 2006. ugledni „Roling Stone Magazin“ uvrstio ju je na popis „Guitar God“ te je postala prva žena koja je dospjela na taj popis u povijesti magazina.


Example

#4 Ra Ra Riot

Ra Ra Riot je predstavljen čitatljima već na ovom blogu, kako člankom tako i interviewom. Za dodatne infromacije pitanja uputite u komentare. :)

Example

#5 The XX

Riječi su nepotrebne. Ovaj bend kao i njihov debitanski album maštovitog naziva „The xx“ je neizbježan na popisu svakog glazbenog znalca kao jedan od najboljih albuma 2009. godine.


Example

#6 Vampire Weekend

Ovaj četveročlani indie rock band dolazi iz New York grada. Iza sebe imaju jako hvaljen debitanski album, a u siječnju su izdali svoj drugi album „Contra“. No da li je drugi album jednako dobar kao i prvi – provjerite sami.


Example

#7 Nouvelle Vague

Malo europskog štiha na ovoj listi. U zemlji sira, vina i lošeg naglaska izrodio se bend koji egzistira od 2003. godine. Službeno sviraju lounge i pop, no najbolje hi je okarakterizirati kao fransucki novi val.

Ako ne znate točno tko su oni, dam se kladiti da ste ih čuli u nekoj od vip/t-mobile reklama.


Example

#8 The Script

Dublin osim piva i pubova „proizvodi“ i dobre bendove. Pop rock bend, emo naglaska ali i puno zaraznih pjesama u kolovozu 2008. izdao je prvi album istog imena kao i bend. Tročlani bend egzistira još od 1996. pod imenom Mytown do 2001. kada mjenjaju ime u The Script. Ovi Irci možda nisu novi U2 ali sigurno imaju puno toga za reći.

Example

#9 Foals

Indie rock/dance-pop/math-rock, te sve riječi imaju veze za ovim Oxfordskim bendom. Antidotes im je prvi album. Pozitivne kritike mnogih novinara, i visoko 3 mjesto na UK ljestivi svakako nije nezasluženo. Ovaj zanimljiv i pomalo čudan bend najavio je izlazak drugog albuma 10. svibnja pod imenom „Total Life Forever“

Example

#10 La Roux

La Roux je jedan od najuspješnijih novih izvođača 2009.godine, duo koji čine pjevačica Eleanor "Elly" Jackson i producent Ben Langmaid. Electro pop duo izdao je istoimeni album 2009. godine i brzinom munje svojim singlom „Bulletproof“ zasjeo na čelo UK ljestvice. Iako mainstreem ovaj disko-šljokice-popish bend mi je prirasao srcu.


Example

#11 Mirah

Mirah, punim imenom Mirah Yom Tov Zeitlyn, rođena je 1974. u Philadephiji. Sama piše svoje pjesme, i svira gitaru, piano i pjeva. Iza sebe ima nekoliko albuma, a zadnji, pod imenom (a)spera, objavila je 2009. godine. Židovkinja je, a njeno srednje ime na hebrejskom znači dobar dan ili sveti dan.

Example

#12 The Clicks

Iz zemlje mnogo dobrih bendova dolazi nam ovaj trio. Torontonski bend svira indie rock, punk rock, a zanimljivost je da frontman benda Lucas je transeksulna osoba, u prevodu, vokal im ženski makar lik stoji iza mikrofona. Iza sebe imaju 2 albuma: „Sneakhouse“ i „Dirty King“. Obradili su Justionvu „Cry me a river“, i to jako dobro.


Example

#13 Kings of Leon

Američku alternativnu rock grupu Kings of Leon čine tri brata Followill – Caleb, Nathan i Jared te njihov bratić Matthew. Planetarno su poznati. Broje 4 albuma no svjetsku slavu su stekli „Only by the Night“ albumom. Mislim da nema potrebu dalje trošit riječi.

Example

#14 Bedouin Soundclash

Još jedan Torinski bend na popisu. Ovaj reggae bend počeo je svirati 2001. i trenutno broji samo dva člana nakon odlaska bubnjara. Treći album po meni najbolji. Ne tipičan reggae bend bio je predgrupa prošle godine na turneju popularnom bendu „No Doubt“.


Example

#15 Dragonette

Još jedan electro pop bend ovdje, no malo drugačiji od megapopularnog La Rouxa. Ova četvorka roka od 2005., a pjevačica Martina Sorbara je gostovala na albumu Basement Jaxx."


Example

#16 Ida Maria

Ida Maria mi je bila prva na tapeti ovog bloga pa sve zanimljive informacije o njoj pročitajte *ovdje*

Example

#17 Canteca de Macao

Canteca de Macao je jedna od onih grupa koje su svjesne da je marketing i glazbena industrija uzrok losih odnosa i carki medju ljudima. Kao band, Canteca de macao je humana grupa i kao takva njeguje i pristup glazbi. Svojom fuzijom ska, flamenca, reggae-a i rumbe nikog ne ostavljaju ravnodušnima.


Example

#18 Che Sudaka

Svi do jednog argentici no osnovali su bend u španjolskoj. 3 socijalno osvještena albuma predstavljaju ih u najboljem svijetlu. Sviraju mješavino ska, reggaea, rocka, world musica u španjolskom stilu. Za svog idola navode Manu Chao-a, s kojim su imali priliku i raditi.


Example

#19 Yeah Yeah Yeah

Yeah Yeah Yeahs, njujorški indie rock bend, čine pjevačica Karen O, bubnjar Brian Chase i gitarist Nick Zinner. Snimili su tri albuma, od kojih je prvi. "Fever To Tell", objavljen 2003. godine. Drugi, "Show Your Bones", izašao je 2006. i proglašen je od strane NME-a najboljim albumom godine. Treći dugosvirajući materijal, "It's Blitz!" izašao je u prvoj polovici 2009. godine. Ime su navodno uzeli iz modernog njujorškog slenga. Zadnji album „It's Blitz!“ proglašavan je kao jedan od najboljig albuma godine.


Example

#20 Florence + the Machine

Florence Welc i njen, nazovimo to, prateći bend The Machine iza sebe imaju odlčan album Lungs a trenutno snimaju drugi po redu još nepoznatog imena. Nevjerojatnog glasa Florence i njen bend stvaraju zanimljiv indie rock inspiraran soul glazbom.


Example

#21 Kimya Dawson

Kimya Dawson koristi album kao svojevrsnu psihoterapiju i na njemu obrađuje teme poput bolesti, smrti i globalnih tragedija. Ona je polovica nekadašnjeg Moldy Peachesa. Svijetsku popularnost dobila je nakon što su većinom njene pjesme bila iskorištene s popularnim filmom „Juno“ u kojem glumi Ellen Page.


No comments:

Post a Comment