6/27/2009

Michael Jackson - kralj popa (1958-2009)




Michael Jackson je učinio da kultura prihvati obojene osobe, izjavio je pastor Al Sharpton, jedan od najistaknutijih crnačkih čelnika u SAD-u. Reći 'ikona' bilo bi dati mladim ljudima u Harlemu samo djelić onoga što je on bio. On je povijesna ličnost po kojoj će ljudi mjeriti glazbu i muzičku industriju, kazao je Sharpton.

Uz suze, pjevanje, pa čak i ples, brojni Jacksonovi obožavatelji okupili su se u večernjim satima, po mjesnom vremenu, kod Medicinskog centra UCLA, te njegovih kuća i doma njegovih roditelja u Kaliforniji. Američke TV mreže izvješćuju o spontanim okupljanjima obožavatelja Michaela Jacksona u New Yorku, Philadelphiji, Washingtonu, Chicagu i drugim gradovima.


Život i karijera kralja popa

Kralj popa Michael Jackson, rođen je kao Joseph Jackson 29. kolovoza 1958. u gradu Gary, u američkoj saveznoj državi Indiana, kao sedmo od devetero djece Joea i Katherinee Jackson, piše Hina. Braća su mu Sigmund Jackie, Toriano Tito, Jermaine, Marlon i Steven Randy, a sestre Rebbie, Janet i La-Toya Jackson.

Michael je počeo glazbenu karijeru u dobi od pet godina, kao vodeći pjevač skupine Jackson five, osnovane 1964. Prvih godina Jackson 5 - Jackie, Jermaine, Tito, Marlon i Michael nastupaju u lokalnim klubovima i barovima u Garyu, Indiana, i pripremaju se za natjecanja i audicije.



Godine 1968. Bobby Taylor i skupina The Vancouvers otkrivaju The Jackson five i dobijaju audiciju kod izdavača Motown Records. The Jackson 5 potpisuju za Motown i sele u Kaliforniju. Njihova prva četiri singla - I Want You Back, ABC, The Love You Save, i I'll Be There završavaju kao hitovi br. 1 u SAD-u. The Jackson 5 snimaju 14 albuma, a Michael četiri solo albuma za Motown. The Jackson 5 ostaju uz Motown od 1976., kada prelaze u Epic Records, gdje grupa zadržava samo ime The Jacksons i snima šest albuma od 1976. do 1984., uz niz hitova.

Godine 1977. Michael debitira na filmu u mjuziklu The Wiz s Dianom Ross, i počinje suradnju s Quincy Jonesom koji radi glazbu za film. Quincey Jones je producent prvog Michaelovog solo albuma za Epic Records nazvanog Off The Wall, koji donosi veliki uspjeh i rekordna četiri singla br. 1 na top listi u SAD.

Godine 1982. Michael Jackson objavljuje najprodavaniji album u svijetu svih vremena, Thriller. Taj album donosi sedam hit singlova na listi Billboard Hot 100 top 10 singles, ponovo rušeći rekord, a prodan je u više od 50 milijuna primjeraka.

Michael surađuje s najboljim redateljima i producentima, i koristi najnoviju tehnologiju i posebne efekte, kod snimanja spota za hit Billie Jean. Kratki 14-minutni film Thriller postaje svjetski hit. Godine 1983. Michael po prvi puta izvodi legendarni 'moonwalk' na obljetničkom showu 25 godina Motowna. Michael je u to vrijeme svjetska superzvijezda.

Godine 1984. osvaja rekordnih osam nagrada Grammy za rad na albumu Thriller i naraciju u ET Storybook. U prosincu 1984. na posljednjoj turneji The Jacksona, Michael objavljuje razlaz sa skupinom i solo karijeru.



Godine 1987. objavljuje treći album Bad, i kreće na svjetsku solo turneju. Iduće godine Michael objavljuje prvu autobiografiju gdje govori o djetinjstvu i karijeri. Krajem 80-ih proglašen je Umjetnikom desetljeća.

Godine 1991. potpisuje za Sony Music najveći ugovor za snimanje svih vremena i objavljuje četvrti album Dangerous. Na svjetskoj turneji je ponovo 1992.
Godine 1994. ženi se s Lisom Marie Presley, kćerkom rock legende Elvisa Presleya. Brak traje 19 mjeseci kade se razvode.

Godine 1995. objavljuje peti solo album, History, prvi dvostruki album od čega je jedan s najvećim hitovima. U iduće dvije godine ponovo je na svjetskoj turneji. U studenom 1996. ženi se s Debbie Rowe, medicinskom sestrom koja je brinula o njegovoj depigmentaciji kože. Rađa im se sin Prince Michael Joseph Jackson 13. veljače 1997. i kćerka Paris Michael Katherine Jackson 3. travnja 1998.

Godine 1997. Michael izdaje remix album Blood On The Dance Floor, s pet novih pjesama iz 38-minutnog filma Ghosts, u kojem on igra pet uloga. U rujnu 2001. Michael Jackson slavi 30. obljetnicu solo karijere sa dva koncerta u New Yorku. U listopadu 2001. Michael objavljuje album Invincible, s hitom You Rock My World.

Jacksonova smrt dolazi u trenutku kada je pripremao veliki povratak, sa 50 koncerata u londonskoj O2 Areni, počev od idućeg mjeseca. Posljednjih godina pratile su ga pravne i financijske teškoće, uključujući i rasporaju osobnih stvari kako bi sačuvao svoj kalifornijski Neverland ranč.

Sredinom 1990-ih, Jackson je optužen za seksualno zlostavljanje 13-godišnjeg dječaka. Spor je riješen nagodbom od 22 milijuna dolara, prema pisanju lista USA Today. Godinu kasnije optužen je u devet točaka za zlostavljanje jednog 14-godišnjaka, a kasnije je oslobođen optužbi.

Osim njegove obitelji, uključujući roditelje Joea i Katherinee, iza Jacksona je ostalo troje njegove djece - Michael Joseph Jackson Jr., Paris Michael Katherine Jackson i Prince Michael Jackson II.

izvor: Hina


25.6.2009. zatvorena je jedna stranica povijesti i glazbene revolucije. MJ bio si car i ostao. Tvoja glazba i ples je vječna inspiracija mnogima, tako i meni. Hvala ti za sve.




No comments:

Post a Comment